13:37
Збережемо наш скарб - рідну мову.

О слово рідне!
Мудре і прадавнє,
Ти виросло з могутньої землі!

   9 листопада, у день Преподобного Нестора Літописця, ми відзначаємо День української писемності та мови. І це закономірно. Адже українська земля народила сина, який усвідомлював значення всього, що відбувалося на ній, прагнув зберегти національну пам'ять з вірою в те, що її не розгублять, а примножать нащадки. Саме він стояв біля витоків української писемності, збирав відомості про походження свого рідного Києва, його засновників, розповідав про події, що відбувалися на його очах.  6 листопада 1997 року, до тисячоліття писемності, Президент України  підписав указ про відзначення цього свята. З цього часу щороку в Україні проводять масові заходи щодо  відзначенню цієї події.

   9 листопада в нашій школі проведено ряд заходів  під гаслом  «Збережемо наш скарб – рідну мову», метою яких було  збагатити знання учнів про історію виникнення письма, розвитку писемності Київської Русі, історію виникнення цього  свята; формувати розуміння того, що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава.

   Учні 5-11 класів випустили стіннівки.  Найкращу  визначити було важко, тому що всі газети були цікаві та змістовні. На третьому уроці  вчителем Сидор М.Ф. проведено загальношкільний диктант між учнями 5-8 та 9-11класів.Також організовано  конкурс на кращий авторський вірш «Слово рідне…». Учні Переста М. (7-Б), Кость А., Русин Н. (7-А), Шух О., Порохнавець Я. (8клас), Решко В. (9-А), інтонаційно передавали  авторське переживання, замилування картинами природи рідного краю, любов до слова.

   Протягом двох років обдаровані учні Кольчинської ЗОШ працювали над створенням збірки ― "Витоки серця". Також до роботи над збіркою долучилися учні, для яких улюбленою справою є малювання. Сподіваємося, що від вдумливого читання вміщених у збірці творів ви зазнаєте неабиякої естетичної насолоди.

   Учні 5-8 класів змагались у конкурсі «Цікава літера». Найкращі літери виготовили  Візницька Н. (7-А), Порохнавець Я. та Сарканич В. (8 клас), Капац В., Бесага А. (5-А).

   Вчителем Шух О.Р. проведено інтелектуальну гру  «Із витоків української писемності». Змагались чотири команди: «Вишиванки» (8клас), « Діти калинові» (9-А), «Квіти України» (9-Б), «Лідери» (10). Учні змагались у наступних номінаціях: «Дай правильну відповідь», «Домашнє завдання», «Змагання капітанів» та «Склади вірш за початком». Конкурс оцінювало журі у складі Чечур Е.О., Сідор О.С., Сидор М.Ф., Мешко І.П. Перемогу виборола команда «Вишиванки».

Вчителями української мови та літератури проведено шкільний етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.

Хай буде з хлібом кожен дім,
Хай пахне сонячно, медово,
А поруч з ним – струмком дзвінким
Натхненне українське слово!

 


ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО


Збірка ― "Витоки серця"

 

Категорія: Події | Переглядів: 684 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]