13:55
Всеукраїнський урок медіаграмотності

     Медіаграмотність – це необхідні вміння для сучасної особистості, а саме вміння користуватись інформаційно-комунікативною технікою, виражати себе, відділяти реальність від її віртуальної симуляції. 
     18 лютого у нашій школі  класними керівниками 5-11 класів було проведено Всеукраїнський  урок медіаграмотності. Цей урок привернув увагу наймолодших школярів та молодого покоління до розвитку критичного мислення, вчителі надали базові знання у сфері медіа, ознайомили із найрозповсюдженішими видами маніпуляцій і пропаган
     З учнями 1-2-х класів було проведено урок медіаграмотності  на тему «Сучасна система медіа». Заняття у 1-А класі було насичене ігровими вправами, зокрема такими як: «Віриш мені чи ні», «Зіпсований телефон», під час яких діти вчилися відрізняти хибну інформацію від правдивої, способи перевірки її достовірності. Переглянувши навчальне відео, учні зрозуміли, що через засоби масової інформації можна отримати як корисну інформацію, так і таку, яка може завдати шкоди. У 1-Б класі була проведена бесіда на тему «Увага! Інтернет!» учні ознайомилися з поняттям «інформаційна безпека» та подивилися навчальне відео про її загрози, а саме: крадіжка особистих даних, віруси, хакери, шахрайство, контакти з незнайомцями. Діти ділились життєвим досвідом, обмінювались власними думками та вивчали правила поведінки в Інтернеті.
     На уроці з медіаграмотності учні 3-4 класів ознайомились із  поняттям інформаційної безпеки та розглянули різноманітні її загрози. Кожен висловив свою думку та враження від перегляду мультфільмів на дану тематику, а також спробував дати свої відповіді на запитання тесту з інформаційної грамотності.
     Учні 5-их класів переглянули презентацію «Медіаграмотність – твій фільтр споживання інформації». На сайті національного проєкту з медіаграмотності «Фільтр» учні 5-А класу мали змогу пройти тест, але найбільше їм сподобалась онлайн – гра  «Медіазнайко», а учням 5-Б було запропоновано ігрові  вправи, через які учні  вчаться бачити відкриту та приховану інформацію, критично сприймати та аналізувати інформаційний потік.
     Учні 6 -8-их класів отримали базові знання у сфері медіа, ознайомилися із найрозповсюдженішими видами  маніпуляцій  і пропаганди, з якою вони стикаються, перебуваючи в медіасередовищі. Класні керівники показали базові інструменти перевірки інформацій та методи критичного мислення, що дозволять  розпізнати брехню чи  провокацію. Було проведено бесіду, як потрібно користуватися ЗМІ (що читати чи дивитися). Школярі мали змогу навчитись, як  не підпадати під вплив пропаганди,  не стати жертвами маніпуляцій, що призводить до паніки, ненависті та різних страхів.
     З учнями 9-11-х класів проведено урок «Розвиток медіаграмотності», на якому вони ознайомились із сучасними системами медіа, розглянули фактори необхідності розвитку медіаграмотності в підлітковому віці. Проведена вікторина «Перевір себе», дала змогу потренуватися, як не потрапити під влив маніпуляцій, пропаганд, фейку. Під час уроку вчителі пропонували учням провести аналіз та інтерпретацію медіатексту. У 9-А класі проведено урок на тему «Медіаграмотність на уроках суспільних дисциплін». Учні навчилися виявляти в публікаціях на онлайн платформах певні маніпуляції, насамперед використання емоційно забарвлених слів, експресивних заголовків, зображень абощо. Зрозуміли, що не варто репостити статті, які викликають сумніви щодо правдивості даних. У 9-Б класі учні після перегляду презентації «Медіаграмотність» отримали інформацію, яка допоможе створити навички організації особистісного медійного простору.
     У світі, яким керує інформація, дитина мусить вміти її критично оцінювати, знати, яким джерелам можна довіряти, що таке фейкові новини та як захиститися від маніпуляцій, над чим саме і попрацювали класні керівники 1-11 класів у межах проведення Всеукраїнського уроку медіаграмотності.
     

 

 

 

ПЕРЕГЛЯД ФОТО

Категорія: Події | Переглядів: 357 | Додав: oktaviasadvari | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]