21:01
Краща мова єднання – це українська

                                       Вона ж у нас така багата,
                                                     Така чарівна, як весна.
                                                 І нею можна все сказати,
                                                       І найрідніша нам вона.

     Рідне слово… Скільки в тобі чарівних звуків, животворного трепету і вогню! Скільки в тобі доброти і лагідності, мудрості земної. Що може бути дорожчим для людини, як рідне слово, рідна мова?
     21 лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. Саме у це свято кожен має змогу відчути себе часткою  великого українського народу. З нагоди Міжнародного дня рідної мови у Кольчинському закладі проведено низку заходів, щоб ще раз долучитися вустами і серцем до материнської мови, напитися мудрості з її життєдайного  чистого джерела. Учнівські колективи разом з учителями української мови та літератури Шух О.Р., Пацьо А.В.., Мешко І.П., Сідор О.С, створили чудові композиції до свята. Бібліотекарем Фізер Н.В. організовано  виставку книг до Дня рідної мови «Як парость виноградної лози, плекайте мову…». Класні керівники провели годину спілкування зі своїми вихованцями на тему «Шануй рідну мову». Учні 5-9 підготували вітальні листівки  та виготовили літери українського алфавіту власними руками.
     У кожному класі  проводились цікаві та пізнавальні вікторини, ігри, конкурси. Вчитель Пацьо А.В. провела з учнями 5-6 класів вікторину « Я люблю українську мову». Учасники мали змогу переглянути цікавинки рідної мови та позмагатись. Сідор О.С. проведено у 6 класах конкурс виразного читання «У казковому світі мови». Мешко І.П. разом з учнями 7-А,Б класів провела мовознавчу гру «Наша мова кольорова», яка  проходила між командами «Барвінок» та «Соняшник». Учні показали  свої знання, кмітливість, артистизм. Шух О.Р. з учнями 8-Б класу провела квіз-вікторину, де учні мали змогу відразу перевірити свої результати, одержавши обґрунтоване пояснення,  підрахувати бали та визначити свій рівень знань. З учнями 10 класу разом із вчителем Шух О.Р. проведено командну інтелектуальну гру «Я знаю українську мову», метою якої було повторити та узагальнити знання з української мови, збагатити словниковий запас та виховувати любов до рідної мови. 
     Учні початкових класів також долучилися до святкування Міжнародного дня рідної мови. У 3-А класі Куруц О.І провела годину спілкування «Мова - серце народу». Учні підготували міні-презентації про особливості своєї рідної мови, малюнки, плакати, повідомлення. Діти  залюбки взяли участь в мовному квесті та вікторині. З почуттям гордості звучали слова звернення учнів до української мови. Цікавиим став і конкурс юних декламаторів «Рідна мова чиста, як роса», який проводився серед учнів 3 класу.  Знавці рідного слова знайомили всіх присутніх  з поезіями про рідну мову –  Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Дмитра Білоуса, Павла Тичини, Ліни Костенко та інших поетів нашої країни. Присутні разом вивчили вірш  Володимира Сосюри та долучилися до загальної молитви за рідну мову. Всі заходи  були підпорядковані єдиній виховній меті: шанувати, розвивати українське слово, дбати про красу і багатство української мови.
     Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово – щастя, натхнення, добра, миру, світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни. Любіть, шануйте і бережіть рідну мову – вона наш генетичний код.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО
 
 

Категорія: Події | Переглядів: 473 | Додав: oktaviasadvari | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]