14:37
Голодомору 1932-1933 присвячуєтся...

Не звільняється пам'ять,
відлунює знову роками.
Я зітхну… Запалю обгорілу свічу.
Помічаю: не замки – твердині, не храми –
Скам’янілий чорнозем – потріскані стіни плачу.

   Голодомор приніс не лише страждання і смерть. Він посіяв страх серед людей. Тільки правда про геноцид українського народу і чиста пам'ять про усіх полеглих здатна звільнити нас від мороку минулого.

   1933 рік… Наш найсвятіший обов’язок сьогодні – зберегти пам'ять про всіх, хто не дожив, недолюбив, пам'ять про живих і ненароджених. Ніхто не має права про це забути.

   З метою вшанування памяті жертв Голодомору в школі було організовано ряд заходів. Класними керівниками  проведено  урок-реквієм. Вчителем фізики Біланичем М. М. проведено виховну годину «Це остання хлібина, остання…» з учнями 9-Б та 8 класів, які мали можливість переглянути фотоматеріали про ті страшні часи 1932-1933 рр., змогли задуматися про цінність хліба, цінність людської душі, цінність ЖИТТЯ…. Кожна розповідь, почута на уроці, благання до Бога – правдиві; названі жертви і їх хати. Дві істини, як святу молитву, учні, безперечно, винесли для себе. Перша. Найсокровенніший дар на землі – це дар людського життя, зойк волання вмираючого. Друга. Ми, українці, пройшовши через таке, повинні мати свою державу, любити й берегти її.

   Волонтери школи з педагогом-організатором Масаловою М. І. вшанували пам'ять, замучених голодом,  приєдналися до загальнонаціональної хвилини мовчання та Всеукраїнської акції “Запали свічку”. Було  проведено виставку плакатів учнівської молоді „Голодомор – 1932-1933 років ”.

   Вчителями історії Дудинець Г. В. та Пушкаровичем І.В. проведено уроки історії:  “Злочин влади – трагедія народу”, “Колективізація і Голодомор в Україні: події, факти”.

   З учнями  10-11 класів проведено круглий стіл: “Уроки Голодомору і сучасна Україна” та конкурс учнівських презентацій. Заслуговують уваги доробки учениць 10 класу Поляк Вікторії " Діти під час Голодомору",  Рупак Евеліни  "Чорна дошка пам’яті”

   Учні середньої ланки мали можливість переглянути відеоурок з обговоренням “Жнива скорботи”. Учасниками краєзнавчого гуртка проведено літературно-музичну композицію “Голгофа голодної смерті”.
У шкільній  бібліотеці   Фізер Н.В. організувала  виставку «День скорботи і пам’яті Голодомору в Україні».

    Тільки виповівши минулі страждання, викричавши давній біль, крок за кроком пройшовши заново хресну дорогу своєї далекої і близької історії, віднайде себе наш народ, гідний прекрасної долі.


ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Категорія: Події | Переглядів: 508 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]