13:19
Уроки Голодомору і сучасна Україна…

Хто знав, хто вів смертям і стратам лік?
Отой проклятий 33-й рік?
Який співець поему склав про холод,
Чи розповів, як то людей в наш вік
Крушив і чавив пролетарський молот?
В скількох кровях купаючи той герб,
Жнива справляв на людській ниві серп?

Юрій Клен

«Прокляті роки» (1937)

   Важко знайти ті слова, щоб описати глибину трагедії Великого Голоду, який залишив невигойну рану на тілі нації, деформувавши навіть її генофонд.

   Не підлягає сумніву, що Україна була важко уражена голодом у 1932 – 1933 рр. українська та радянська влада знали про страшну нестачу продуктів для населення. Знаючи про драматичне становище на Україні, радянська влада утрималась від будь-якої допомоги до літа 1933 року. Вона дозволила голоду охопити Україну, що вело до усе більших і більших спустошень протягом десяти місяців, не проводились дії задля усунення важких наслідків.

   З метою гідного вшанування загиблих від геноциду українського народу, вчиненого тоталітарним сталінським режимом в Кольчинській ЗОШ І-ІІІ ст. було проведено ряд заходів, щоб не забувати про чорні дні власної історії. Класними керівниками 1-11 класів 27 листопада проведено Уроки пам’яті “З присвятою замордованим голодом…”.

   Вчитель історії  Дудинець Г.В. організувала перегляд відеофільму "Розірваний круг життя" за участі учнів 6-8 класів, а учні-старшокласники стали учасниками усного журналу "Уроки Голодомору і сучасна Україна”.  Хвилиною мовчання  діти  вшанували  пам'ять  великомучеників    української  історії.

   Серед учнів 9-11 класів проведено конкурс тематичних дослідницьких робіт «1932-33 - страшна пам'ять..».  Найкращими роботами визнано доробки учнів 10-11 класів: "Діти під час Голодомору" (Порохнавець І.), "Причини та наслідки Голодомору"( Рупак А.); "Голодомор 1932-33 рр. - геноцид українського народу." (Дзямко А.);  "1932-33-страшнапам'ять. "(Меденці Н.).

   Під керівництвом Фізер Н.В. у шкільній бібліотеці  було організовано  виставку літератури та ілюстрацій  "День скорботи і пам’яті Голодомору в Україні".

   28 листопада 2015 року о 16 годині ми, учні та вчителі школи разом з усією Україною схилимо голови у загальнонаціональній хвилині мовчання на знак вшанування всіх убієнних голодом.

   Нехай в цей день забудуться всі непорозуміння, а кожен  українець подумки згадає  нашу шляхетну та героїчну історію боротьби, щоб почати вже сьогодні не тільки перемагати на якомусь внутрішньому рівні, а здобувати своє гідне місце в глобальному світі.

Тож згадаймо загиблих ,запаливши свічку!

Категорія: Події | Переглядів: 588 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]