08:01
Тиждень української мови та літератури

Між берегами вічності клекоче час,
Дзвенить нового дня весела повінь.
Живуть, Тарасе, рідний, поміж нас
І голос твій, і пензель твій, і Слово.


     Роль Т. Шевченка в історії українського народу неоціненна. Якби не було Шевченка, чи жили б ми сьогодні в незалежній державі? Якби не було Шевченка, якою мовою ми б зараз розмовляли? Якби не було Шевченка, чи можна було б говорити про окрему українську націю? Тарас Шевченко -   геніальний поет, прозаїк і драматург, основоположник нової української літератури та літературної мови, геніальний художник. Його значення в житті українського народу значно більше – він наш національний пророк.
     З 03 по 11 березня 2019 року у нашій школі проведено Тиждень української мови та літератури, присвячений Шевченківським дням, з метою донести до учнів красу і багатство рідної мови; розвивати мовленнєві здібності ; збагачувати словниковий запас; розширити кругозір учнів та поглибити знання життєвого і творчого шляху Т.Г.Шевченка, підвищувати рівень декламаторських здібностей, сприяти самореалізації кожного учасника.
     Протягом тижня вчителями української мови та літератури разом з учнями проведено ряд цікавих заходів. У фойє  організовано виставку естетично оформлених учнями 10 класу  висловів про мову , представлено  учнівські  стіннівки до Дня рідної мови та стіннівки, присвячені життю і творчості   Т. Г. Шевченка.Учні 5-6 класів брали участь у конкурсі малюнків «У світі народної казки», а учні 7-11 класів –у конкурсі малюнків на літературну тематику та малюнків до творів Шевченка. Найактивнішими стали учні 5-А,Б,6-А, 7-Б класів. Сидор М.Ф. разом з учнями 7-А та 8-А класів  організували конкурс листівок Великому Кобзареві .Старшокласники працювали над проектами «Рідна мова у творах письменників», де кращими  стали роботи учнів 9-А  та 10 класів 
     05.03 з учнями 6 класів Мешко І.П. провела цікаву та пізнавальну гру « Кращий знавець прислів’їв та приказок».   07 березня Шух О.Р. провела між учнями 9-Б та 10 класом літературну  гру « Чи знаєш ти Шевченка». Змагання проходило  командно, де учні не тільки закріпили вивчений матеріал, а й збагатились новими цікавинками з життєпису Кобзаря. 11 березня класними керівниками проведено виховну годину «Шевченко - наш сучасник». Масаловою М.І. організовано   для учнів 7-8 класів  перегляд та обговорення цікавих відеофільмів про Т.Г Шевченка.
     Нашому славному Кобзареві, Тарасу Шевченку, належать мудрі слова, що звучать як духовний заповіт: „Учітесь, читайте! І чужому научайтесь, і свого не цурайтесь”. Саме завдяки книгам, постійному бажанню вчитися, пізнавати, і, ясна річ, природному генію, Шевченко став тим, кого ми знаємо, любимо, пишаємося. Тож хай у кожній світлиці заквітне портрет Шевченка,бо він – наша душа, наша мудрість,  наша слава – безсмертний геній великого народу. 

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Категорія: Тематичні тижні | Переглядів: 427 | Додав: innaroman1996 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]