11:21
Всі ми - різні, а Україна в нас – одна!
     Коли природа оживає та розквітає у всій своїй красі, коли весна прокидається зі сну, 27 березня 2018 року на базі Кольчинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів відбулася неймовірна зустріч учителів української мови та літератури Мукачівського району, які завітали  на районний семінар-практикум з теми «Національне виховання особистості на основі інтеграції народознавчих і краєзнавчих підходів у мовно-літературній освіті».
     Роботу семінару відкрила  методист районного методичного кабінету Попович Мар’яна Михайлівна, яка наголосила на важливості проведення даного заходу для вчителів району, адже формування громадянських рис передбачає художньо-естетичну освіченість і вихованість особистості, народ завжди прагнув будувати своє життя, культуру, побут, дозвілля за законами краси. Також Мар’яна Михайлівна наголосила, що важлива роль у національному відродженні України відводиться вивченню української мови та літератури, бо лише завдяки цим шкільним предметам можна глибше пізнати традиції, звичаї, психологію, національний дух українців. Мова — це основа національної гідності і ставлення до неї є виявом національної самосвідомості, а відтак і громадської позиції. Підвищення мовної культури, статусу національних мов сприятиме зміцненню міжетнічних стосунків, культури відносин людини і нації, а також виробленню доброзичливого ставлення до представників інших етносів та народів.
     З вітальним словом до учасників семінару звернулася директор школи
Удут Хатуна Важаївна. Вона ознайомила присутніх із роботою навчального закладу, пріоритетними завданнями діяльності школи, представила учасникам творчий портрет вчителів української мови та літератури, що дало змогу познайомитися з роботою кожного учителя, використанням інноваційних методів учителями на уроках, створенням умов для самореалізації особистості кожного учня та побажала учасникам плідної роботи та творчої наснаги.
     На свято в школу завітав
Дуб Микола Васильович – голова Кольчинської селищної ради - шанована людина в селищі, який завжди за підтримку освіти та розвиток культури Кольчина, подякував вчителям за їх самовіддану працю, оптимізм, ентузіазм і щиру любов до дітей та наголосив, що із розумінням ставиться до проблем освітянської галузі, вишукує конкретні шляхи їх вирішення і радий бути присутнім на кожному шкільному святі.
     У цей день  учитель української мови та літератури
Шух Оксана Рудольфівна провела відкритий урок у 9 класі з української мови за темою     «Складне речення з різними видами зв’язку. Узагальнення та систематизація вивченого». Учителю вдалося інтегрувати народознавчий і краєзнавчий підходи у мовний процес. Учні збагатили знання про обереги-символи України, мали можливість прищепити в своїй душі любов до рідного краю, почуття національної гордості і водночас закріпити пунктуацію складних речень з різними видами зв’язку. Учитель вміло активізувала навчальну, пізнавальну діяльність учнів і керувала нею; налаштовувала учнів на досягнення результату. Урок супроводжувався мультимедійним супроводом, а учні показали високий рівень володіння матеріалом.
    Частина учасників семінару завітала на урок літератури рідного краю у 5-А клас, який проводила
Мешко Ірина Петрівна, тема уроку  «Михайло Томчаній. Зв'язок людини і природи, народна мудрість у творі «Чорногуз»». Учні опрацювали зміст оповідання, визначили його тему, ідею, коментували епізоди твору, виконали рольову гру, підготували невеличкі дослідження про лелек, повір’я, пов’язані з цими птахами, ознайомилися з легендою «Колись чорногуз чоловіком був».  Учитель уміло поєднала інформаційні  та пошукові методи з технічними засобами навчання. Мета, яку поставила вчитель перед собою – це популяризувати твори митців нашого краю, виховувати у дітей любов до природи, повагу до старших, любов до образного слова.
     Усі учасники семінару після відкритих уроків  мали змогу стати учасниками  майстер-класу «Організація роботи щодо підготовки учнів до написання власного висловлення», який був проведений вчителем
Сидор Мар’яною Федорівною. Учителі під час заняття виступали в ролі учнів , розібрали схему твору на складові так, що його написання стало простим завданням. Запропонована схема власного висловлення покращує результат учня на ЗНО з української мови, адже заощаджує час, дає можливість учням дотриматися структури та логічно, змістовно, розкрити тему твору-роздуму.
     Практична частина семінару була підтвердженням того, що які б зміни не відбувалися в суспільстві, але мають бути непорушними віковічні святощі: материнство, сім’я, любов, доброта, благородство, повага до батьків, милосердя, вірність, любов до Батьківщини.
     Справжнім весняним  подарунком стала ода Батьківщині у виконанні учнів школи, які разом із учителями української мови та літератури
Сідор О.С., Масаловою М.І., Сидор М.Ф. підготували зворушливу літературно-музичну композицію «Всі ми різні, Україна в нас одна». Весняним передзвоном перепліталися поезії, веснянки, інсценівки, веселий гумор, танці та щирі оплески глядачів. На святі працювали юні художники, які під час семінару малювали на мольберті Україну. Родзинкою семінару був учнівський проект «Моя країна – Україна, моє селище – Кольчино». Школярі перед семінаром брали інтерв’ю від видатних постатей селища щодо розуміння поняття «патріотизм», «Батьківщина», «рідний край» та збирали світлини, на яких зображена краса рідного селища. На святі була представлена виставка художника Бровдія І.І., який проживає в Кольчині, адже його картини переповнені любов’ю  до рідного селища та Закарпаття в цілому. Учні початкових класів перед завершенням свята продемонстрували вчителям малюнки «Україна в дитячих мріях», а справжнім феєрверком стала пісня-молитва за Україну, під час якої на сцену вийшли всі учасники свята  і об’єдналися у велику родину під назвою – Україна.
     Усі учасники семінару обмінялися думками, висловили захоплення від побаченого на уроках, а особливі враження отримали від літературно-музичної композиції, у якій були задіяні учні від 1 по 11 клас. Саме тому під час обговорення від присутніх звучали слова захоплення й подяки вчителям української мови і літератури, адміністрації навчального закладу за високий рівень проведення  семінару.
     Велика подяка організаторам семінару за цікавий, високоякісний, продуктивний, креативний, насичений захід, а саме: вчителям української мови та літератури – Сідор Олександрі Степанівні, Сидор Мар’яні Федорівні, Шух Оксані Рудольфівні, Мешко Ірині Петрівні, Масаловій Магдалині Іванівні,  вчителю музичного мистецтва - Делеган Наталії Іванівні, вчителю зарубіжної літератури -  Ващенок С. С., хореографам – Кротовій Наталії Юріївні, Садварі Лесі Михайлівні, бібліотекарю школи - Фізер Наталії Василівні та всьому педагогічному колективу. А також дякуємо нашим творчим, талановитим учням  за участь, а  батькам  та голові Кольчинської селищної ради Дубу М.В. за підтримку в організації семінару.
     Ця спільна праця ще раз підтвердила, що всі ми  - різні, а Україна в нас – одна!
Категорія: Події | Переглядів: 1368 | Додав: zpzp | Рейтинг: 4.2/9
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]