09:25
День української писемності та мови

  О, що за мова!

Лиш торкнешся слова.

 І заспіва воно, немовби вітер.

     Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою.   Учені довели, що вік нашої мови – 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула. 9 листопада ми відзначаємо День української писемності та мови. Традиційно, в цей день у нашій школі  проводяться   цікаві та повчальні  заходи. 
     Під керівництвом учителів української мови та літератури Сідор О.С., Сидор М.Ф., ШухО.Р., Мешко І.П., Масалової М.І., учні 5-6 класів представили  низку цікавих літер  власного дизайну,  учнями 7-8 класів виготовлено стіннівки «Мова- коштовний скарб народу». Старшокласники продемонстрували агітаційні плакати під гаслом « Ми за збереження рідної мови»  та написали     конкурсні твори  «Ти лиш храм збудуй, а люди в нього прийдуть»    (Ліна Костенко). Об 11 годині учні 7-11 класів взяли участь у Всеукраїнському радіодиктанті.
     Протягом дня для школярів бібліотекар Фізер Н.В. організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури, присвяченої Дню української писемності та мови „Слова... В вас мудрість вічна і любов жива”. Класними керівниками проведено     години спілкування  «Українська державна мова – символ єднання та престижу українського народу».                                                                    
     Сила слова безмежна! Воно здатне робити диво, бо хвилює найтонші струни людського серця.  Учителем української мови та літератури Шух О.Р. до Дня української писемності та мови проведено  інтелектуальну гру-конкурс «Знавці української мови»  між учнями 5 класів, де  учні поглибили й розширили свої знання  про мову та мовлення, поповнили словниковий запас, розвинули творчі й комунікативні здібності, пошукові вміння та навички.     У цікавій формі проходили змагання між командами «Мовознавці» та «Словограй». Перемогу отримала команда «Мовознавці», показавши гарні та ґрунтовні знання з предмету. А учні 10 класу підготували усний журнал «Історія української писемності» з цікавою презентацією.

     У конкурсі також прийняли участь учні 3 - 4 класів, які з задоволенням спробували свої сили у виконанні мовних завдань: складали тексти-описи, ділили слова на склади, розбирали слова за будовою, добирали синоніми до фразеологізмів тощо. 

     Переможцями відзначено:  «Краща стіннівка» -  учні 8-А, 8-Б класу; «Агітаційний плакат» - 10 та 9-А класи;  «Краща листівка» - Канчій Євгенія (8-А), Ільницький Норберт (8-А); «Краща літера» - учні 5 –А , 5-Б, 6-А, 6-Б класів.      
     Тож бережімо й утверджуймо українську мову, виплекану нашими пращурами, адже вона створює індивідуальне обличчя країни і нації. Нехай материнське слово буде для всіх оберегом та духовним джерелом життя.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО
 

Категорія: Події | Переглядів: 698 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]