16:30
Нам берегти тебе, соборну і єдину!
22 січня традиційно увійшло до нашого календаря, як величне державне свято.
Акт єднання  Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки став символом віковічного прагнення нашого народу жити у єдиній соборній незалежній державі.
Об’єднання понять «соборність» та «свобода» набуло нового звучання в 2013 році – День Соборності та Свободи України. Саме тому виховання  національної свідомості учнів, відродження паростків духовності, формування рис громадянина Української держави, поглиблення знань про історичний факт злуки українського народу, його значення, поглиблене вивчення історії та культурних надбань його та виховання глибокої поваги та любові до Батьківщини стали основними чинниками та підсумком тижня, що передували цій визначній історичній події.
Учні та вчителі школи 22 січня стали учасниками історико-літературної години «Велична і свята, моя ти Україно». Вчитель історії та правознавства Пушкарович І.В. ознайомив присутніх з українською історією ХХ століття, зокрема значущими подіями, які відбувались під знаком боротьби за відновлення власної духовності, суперечливість і часто трагізм на цьому шляху лише підкреслювали складність у реалізації найголовнішого завдання української національної ідеї.
Та незчисленні покоління українців – через віки – мріяли про свою незалежну соборну державу, щоб усі етнічні землі, в різні часи поділені між різними імперіями, нарешті з’єднались в єдине ціле.
Учениця 11-А класу Порохнавець Дарина підготувала цікаві історичні відомості та презентацію про підготовку Акту злуки та його проголошення «Віднині во єдино…». Продовженням став міжвоєнний період висвітлення подій однокласницею Гаджега Вікторією. Змістовними були виступи учнів 9-их класів Теллінгер Ренати про перше офіційне святкування Соборності та Мешко Лілії про живий ланцюг 1990 року з демонстраційними матеріалами-переглядами.
Поміж учнівських виступів присутнім було запропоновано питання дискусійного характеру. Діти активно включалися до співбесіди, ділилися власними думками, ідеями, висновками про юридичні, політичні та державні аспекти цієї події, сповненої складністю та протиріччями.
Старшокласники Малина Василь, Зварич Дмитро, Віщак Людмила, Легачова Каріна доповнили виступаючих цікавими фактами з історії тогочасних подій та продемонстрували свої літературні та мистецькі здібності.
Зав. бібліотекою Яким М.В. підготувала виставку наукової та художньої літератур «Ми йшли до тебе, незалежність, через віки, через роки!»
Директор школи Удут Х.В. зазначила присутнім, що соборність необхідно наповнити реальним змістом, а кожен громадянин повинен відчути, що сильна та квітуча Україна залежить від реальних справ кожного із нас, як учнів, так вчителів і батьків, зокрема суспільства в цілому. Заступник з виховної роботи Чечур Е.О. головний акцент вбачає в ідеї єдності, спільності історичної спадщини, адже вільним і нездоланним може бути лише єдиний народ.
Підсумком свята стали слова О. Довженка: «Сучасне завжди знаходиться в дорозі з минулого в майбутнє». Пам’ятаймо, що соборність починається із тебе…. Своєю працею, інтелектуальними злетами, вірою в Україну радіти мало, треба жити, щоб жила вона.
Категорія: Події | Переглядів: 965 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]