14:45
Мова кожного народу неповторна і своя...

    Багата і милозвучна наша рідна українська мова. Вона – найпрекрасніше диво, скарбниця, в якій зберігається історія нашого народу, його душа, культура.  Світ — мов казка, і пізнаємо його за допомогою слова, а слова – це крила ластівки, вона їх не відчуває, але без них не може злетіти. Тож маємо зробити все для того, щоб не згорнулися крила, щоб не обірвалася золота нитка, яка веде з давнини в наші дні.   
    9 листопада весь світ  відзначає День  писемності та рідної мови. Це свято, яке гуртує усіх нас  на шляху, адже кожен народ відбувся тоді, коли усвідомив себе у рідному слові. Традиційно в цей день у нашому закладі проводяться   цікаві та повчальні  заходи.  
    Під керівництвом учителів української мови та літератури  Сідор О.С., ,ШухО.Р., Мешко І.П., Пацьо А.В, учні 5-7 класів представили  низку цікавих  малюнків «Кольорова мова» та створили літери власними руками  до Дня писемності та рідної мови.  Кожен учнівський колектив брав участь у створенні  стіннівок «Мова- це наша світлиця».  О 10годині  учні 7-11 класів писали      Всеукраїнський  радіодиктант, де мали змогу перевірити свої знання з орфографії та пунктуації. Протягом дня для учнів- читачів  Фізер Н.В.  організувала тематичну виставку художньої, наукової, публіцистичної літератури, присвяченої Дню української писемності та мови „Живе українське слово”.  Класними керівниками проведено  годину спілкування « Мова – показник культури людини», метою якої було донести до дітей, що спілкуватись слід правильно, бо перед нами відповідальне завдання: взяти все краще з надбання наших предків, сконцентрувати весь розум і духовний потенціал нації, щоб відродилася і розквітла Україна, щоб усміхнулася доля нашому народу.                                                   
    Учителем української мови та літератури Шух О.Р. та класоводом 2-Б класу Лендєл А.І разом з учнями закладу до Дня української писемності та мови проведено   свято «Дзвени струмочком , рідна мово!», мета якого - формувати розуміння , що українська мова - наш скарб, без якого не може існувати ні народ, ні Україна як держава. Учні мали змогу поширити  знання про красу і багатство української мови, ознайомитись  з українськими обрядами і звичаями; пригадати історію розвитку письма;пробудити почуття національної гідності, бажання розмовляти рідною мовою. Учні 9-А класу під керівництвом Мешко І.П., декламували вірші про рідну мову. 
    Підсумком дня став шкільний етап Міжнародного конкурсу знавців рідної мови імені Петра Яцика , учасниками якого були учні 3-11 класів.
    Українська мова дивує та захоплює,нею написані неперевершені твори Шевченка, Франка, Лесі Українки, Коцюбинського… Українське слово живе в піснях, чаруючи світ поетичністю, мінливістю настроїв, вводить нас у чарівний світ народних вірувань,  вчить любити рідний край, велику Батьківщину. Тож бережімо красу й чистоту рідної мови!  Нехай наповнює вона наші душі багатством і красою духовності.

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Переглядів: 656 | Додав: khatuna_udut1 | Рейтинг: 4.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]