08:10
Карпатська Україна. Крок до волі.

   Карпатська Україна 1938–1939р. – доленосна подія в житті всього українського  народу. Невеликому Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії  українського державотворення. Навіть короткотривале існування цієї держави стало символом національних прагнень всього українського народу.   Карпатська Україна виникла в центрі Європи тоді, коли остання була поневолена фашизмом. У  складних зовнішньо-політичних умовах відбулась важлива подія в історії  краю – проголошення незалежності Карпатської України. 15 березня 1939 р. з трибуни Сойму звучали піднесені слова: «Наша Земля стає вільною, незалежною та проголошує перед цілим світом, що вона була, є й хоче бути УКРАЇНСЬКА. І коли б навіть нашій молодій Державі не суджено було довго жити, то наш Край залишиться вже назавжди УКРАЇНСЬКИЙ, бо нема такої сили, яка могла б знищити душу, сильну волю нашого українського народу».

   З метою  збереження та  утвердження  історичної  пам'яті українського народу та національно-патріотичного  виховання  підростаючого  покоління  в Кольчинській ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено  заходи вшанування подій Карпатської України. Вчитель історії Дудинець Г.В., разом з учнями  9-11 класів  провела дискусійні паралелі "Карпатська Україна: джерела та інтерпретації». Вчителька акцентувала, сьогодні важко розповідати про Карпатську Україну, бо постійно наштовхуєшся на думку, що йдеться про теперішній час. Говоримо про Карпатську Січ й бачимо  перед собою «небесну сотню», яка прийняла смерть за Україну.

   Учні 6-8 класів мали можливість переглянути  фільм " Карпатська Україна. 1939  Хроніка подій".
   Вихованці 7-х класів  випустили тематичну газету, малюнки  "Пам'яті героїв  Карпатської  України прсвячується…".

   Родзинкою заходів була компю'терна презентація учениці 7-А класу Богдан Данієли "Герої живуть серед нас", в якій зібрано інформацію про односельчан – учасників АТО.

   Класні керівники 1-11 класів провели інформаційні хвилини на тему "Велич і трагедія Карпатської України"

   В шкільній бібліотеці Фізер Н.В.організувала виставку тематичної літератури, присвяченої подіям 1938-1939 рр. на Закарпатті.

   Підсумком заходів була  акція "Могилам Честь - Полеглим Слава!", запалення учнями  поминальних свічок  біля Обеліску Слави на території селища.

   В 1939-му захисники Карпатської України показали поставу гідності, бо не хотіли бути рабами на своїй землі, а в ці дні, коли твориться сучасна історія України, революція Гідності поклала кінець диктатурі, сподіваємося, що назавжди.  Нехай не буде  сьогодні  жодного байдужого,  нікого не зацікавленого. Бо ми -  українці.

Категорія: Події | Переглядів: 491 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]