16:11
Історичними стежками рідного краю

  Ужгород - українське «вікно в Європу», типово прикордонне місто: галасливе, неспокійне і енергійне. Хоча і тут можна знайти куточок тиші і спокою, наприклад, в історичному центрі або на мальовничій набережній. А власне довга барвиста осінь - найкращий час для відвідування Ужгорода, коли опадає листя і в повітрі відчувається запах дощу.

  Саме за дощової погоди, 17 вересня, учням 5-Б класу разом з класним керівником Гасинець М. В. випала нагода відвідати це гостинне місто. Коли автобус з учнями тільки-но в’їхав до Ужгорода, то спостережливі оченята учнів вже весело посміхалися і уважно розглядали місцеві краєвиди.

   Першою зупинкою для маленьких відвідувачів став Закарпатський музей народної архітектури та побуту під відкритим небом, де діти мали змогу ознайомитися з побутом  різних етнічних груп населення Закарпаття кінця 18-го — початку 19 ст. Це прекрасне місце для прогулянки, де можна відвідати дерев’яні будиночки, що привезені з різних куточків Закарпаття,а також церкву, яка колись була збудована без жодного цвяха і привезена з нашого рідного Шелестова. Це дійсно колоритне місце, в якому віє атмосферою тих часів.  А найбільше учням сподобалося приміщення давньої школи, де вони мали можливість побачити як колись вчилися учні  і зрівняти цю будівлю з сучасною школою.

   Зовсім поруч розміщений Ужгородський замок, до якого  далі й попрямували на екскурсію учні, адже це найбільш давня і імпозантна будова сучасного Ужгорода. Учні дізналися про історію замку та про культуру й побут закарпатців, адже на території замку є чудовий краєзнавчий музей, в якому діти ознайомилися з різними видами одягу тих часів, музичними інструментами, з тваринами Закарпаття, з писанкарством, побутовими речами князя і князівни, зброєю та іншим. Крім того, на учнів чекав справжній сюрприз, тому що на території замку був розміщений музей воскових фігур. Побувавши там, в таємничій атмосфері з  Леонардо да Вінчі, Колумбом, Марко Поло, Б. Клінтоном та іншими персонажами даної виставки, учні послухали захоплюючі історії про кожного експоната та дивувалися майстерності тих людей, які так досконало та по-справжньому створили двійників знаменитостей. Можна багато писати про емоції, які наповнювали кожну дитину, адже посмішка не зникала з облич учнів і кожен з них залишить в пам’яті  багато цікавинок, які вони мали змогу побачити власними очима в місті Ужгород.

   Але місто з відкритими обіймами полонило своєю красою маленьких гостів і після відвідування замку  вони попрямували до центру, де помилувалися річкою Уж та найдовшою липовою алеєю, яка відігравала жовтогарячими барвами.

  Останньою зупинкою став українсько-словацький кордон, де учні мали можливість пофотографуватися та відпочити на природі. З масою вражень і зовсім не втомлені, діти їхали до рідного Кольчина, співаючи веселих пісень та ділилися своїми думками про таку цікаву подорож до обласного центру. Учні мали змогу відпочити від навчання та набратися нових сил, щоб отримувати хороші бали  та старанно вчитися. Ця подорож поглибила їх знання про Закарпаття, додала настрою та залишить в пам’яті теплі та приємні спогади.

Категорія: Світ навколо нас | Переглядів: 557 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]