14:02
Біль Афганської війни і сучасність...

Війна буде повторюватися до
тих пір, поки питання про неї
буде вирішуватися не тими,
хто помирає на полі бою.
     Анрі Барбюс

   Спогади про війну завжди болючі. Але ми мусимо пам'ятати ті страшні події, аби наступні покоління не повторювали прикрих помилок. Війна в Афганістані — збройний конфлікт за участю Радянського Союзу на території Афганістану (ДРА) розпочався у грудні 1979 році і тривав до 15 лютого 1989 року. Довгих 10 років тривала чужа війна, на якій, віддаючи обов’язок державі, воювали українці. Через горнило радянсько-афганської війни пройшло більше 160 000 українців. З них 3 360 загинули, в тому числі 60 вважаються зниклими безвісти або тими, що потрапили в полон.

   Поранення отримали більше 8000 українців, з них 4687 повернулися додому інвалідами. Із 72 осіб, удостоєних за роки «афганської» війни звання Герой Радянського Союзу, є 11 українців.

   В нашому навчальному закладі вчитель історії та правознавства Пушкарович І. В. детально познайомив учнів 10-11 класів із сторонами збройного конфлікту (СРСР, Афганські моджахеди, Демократична Республіка Афганістан), кількістю військової сили, яка була задіяна у війні та безцінними людськими втратами.

   Впродовж тижня з 15 по 19 лютого було також обговорено книжково-ілюстративну виставку «Книга пам’яті» про сім'ї загиблих солдатів,  подолання післявоєнного синдрому і особистого відношення до високих чоловічих якостей, військової відваги, честі і доблесті, після чого діти переглянули документальний фільм "Остання висота" про службу в Афганістані засновника бойової системи хортинг Едуарда Єрьоменка. Сама назва фільму символізує можливість людини підніматися на будь-які вершини, і якщо буде необхідно, то навіть у найважчі моменти війни, де на карту поставлене найдорожче - життя, з останніх сил уміти боротися за своє виживання. Фільм заставляє нас всіх  задуматися над справжнім сенсом і ціною даного людині життя.

   Воїни – афганці продовжують бути взірцем мужності та патріотизму, добровільно захищаючи інтереси держави на сході України і в  сьогодення.

Категорія: Події | Переглядів: 619 | Додав: zpzp | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]