15:57
Всеукраїнський урок права

Ти знаєш, що ти — людина?
Ти знаєш про це чи ні?
Усмішка твоя — єдина,
Мука твоя — єдина,
Очі твої — одні.
(В. Симоненко)

   10 грудня святкують Міжнародний день прав людини. Це свято було засноване 4 грудня 1950 року на засіданні Генеральної Асамблеї ООН. Двома роками раніше ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини, яка стала першим міжнародним документом, в якому були чітко сформульовані положення про права людини.

   Зокрема, засновники Міжнародного дня прав людини висловлювалися за розширення прав людини, активну пропаганду ідей рівноправності, соціальної відповідальності та взаємодопомоги. У Міжнародний день прав людини зазвичай згадують про механізми досягнення безпеки в суспільстві й зусиллях світового співтовариства щодо виховання підростаючих поколінь у дусі дотримання прав людини.

   Від народження всі люди мають певні права, які гарантовані і захищаються державою. Їх потрібно знати й реалізовувати. Але важливо запам’ятати: поводитись слід так, щоб своєю поведінкою не порушувати прав іншої людини. Незнання закону не звільняє від відповідальності за вчинки, дії або бездіяльність. Тому  щороку  за традицією в школі проводиться Всеукраїнський урок «Права людини».  Класні керівники 1-4 класів урізноманітнювали свої форми роботи через  казкові вікторини,  уроки-подорожі, сюжетно-рольові ігри, перегляд  повчальних мультиплікаційних фільмів та анкетування «Я знаю права, пам’ятаю обов’язки».  Вчителем історії та  правознавства Пушкаровичем І . В.  для учнів-старшокласників було проведено  урок права, впродовж якого учні мали можливість переглянути  фільм «Історія розвитку прав людини», ознайомитися з правами , які мають громадяни України, та правами,  які мають діти у нашій державі згідно Конвенції ООН про права дитини, яка  з 1991 року є частиною національного законодавства України.  Класним керівником 9-Б класу Шух О. Р. проведено брейн-ринг  «Право людини на життя, свободу, недоторканість», а класним керівником 5-А класу  Делеган Н. І.  бліц-турнір  «Ти і закон».  6-А клас був зацікавлений бесідою з елементами гри, яку провела класний керівник Гасинець М. В. Крім того,  іншим класним колективам , було запропоновано  взяти участь  в анкетуванні  «Ти –людина, значить маєш право»  та  тематичному усному журналі «Право і мораль». Вихователями ГПД Садварі О. М.. Кохан М. Ю., Душенькевич Т. Й. організовано конкурс малюнка «Мої права» та розгадування кросвордів  та ребусів.

   У цей День ми бажаємо всім нам розуму і мудрості. Нехай наші права і свободи починаються з нашого дотримання їх по відношенню до наших ближніх! Слідуючи принципам поваги та активної громадянської позиції,  ми будуємо майбутнє не тільки для нас самих, але і для наших нащадків.

Категорія: Події | Переглядів: 729 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]