15:32
Вербна неділя

Будь великий, як верба,
А здоровий, як вода,
А багатий, як земля!

 

 

 

Вербна неділя - велике християнське свято у неділю Вербного тижня перед Великоднем. За християнським ученням, цього дня, Ісус Христос за кілька днів до своїх хресних страждань в’їхав до Єрусалима. Люди, славлячи його, встеляли дорогу перед ним пальмовими гілками.
В Україні пальмові гілки замінила верба і на Вербну неділю в усіх церквах відбувається урочистий обряд освячення вербних гілок. Освячена гілка верби символізує перемогу життя над смертю – Воскресіння Господнє.
Вербі здавна приписували магічні властивості - захист від злих духів і всіляких бід. Верба вважається самим живучим деревом, яке тільки є в природі. Це дерево є дуже сильним. Свячена верба користується великою пошаною серед нашого народу. Вербу кладуть після свячення за образи, щоб охороняла хату від лихих сил.
За давнім закарпатським звичаєм, посвяченою вербою б’ють по тілу приговорюючи: «Не я б’ю, а верба б’є. Будь сильним, як верба, здоровим, як її коріння, багатим, як її земля». Люди вірять, що після цього буде здоров’я цілий рік. Нехай же буде у Вас завжди міцне здоров’я, благополуччя та душа хай буде багатою і наповненою добротою та милосердям. Хай вербові гілки, освячені цілющою водою, дарують вам віру, надію та всеосяжну любов!
Категорія: Вітання | Переглядів: 621 | Додав: Svitlana | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]