10:19
Карпатська Україна: символ свободи

   З метою збереження та утвердження історичної пам'яті українського народу та національно-патріотичного  виховання підростаючого покоління в Кольчинській ЗОШ І-ІІІ ступенів з 13 по 15 березня було проведено різноманітні заходи щодо вшанування подій Карпатської України. Вчителі історії Дудинець Г.В. та Пушкарович І.В. виступили перед старшокласниками з інформацією про умови творення Карпатської України та Карпатської Січі.

   «Сьогодні важко розповідати про Карпатську Україну, бо постійно наштовхуєшся на думку, що йдеться про теперішній час. Говориш про Карпатську Січ й бачиш перед собою «небесну сотню», яка прийняла смерть за Україну. В 39-му захисники Карпатської України показали поставу гідності, бо не хотіли бути рабами на своїй землі, а в ці дні, коли твориться сучасна історія України, революція гідності поклала кінець диктатурі, сподіваємося, що назавжди …», - наголосила вчителька.

   13 березня   вихованці краєзнавчого гуртка «Історія рідного краю» підготували літературно-музичну композицію "Пам'яті героїв  Карпатської  України присвячується…", на якій були присутні представники класних колективів 6-9 класів.

   Перегляд документальної кінохроніки «Проголошення незалежної Карпатської України» відбувся 15 березня за участі учнів 7-9 класів під керівництвом вчителя правознавства Пушкарович І.В. З учнями-старшокласниками  Дудинець Г.В. провела конкурс тематичних матеріалів на тему "Велич і трагедія Карпатської України".  Найкращою є робота учениці 10-класу Русин Олександри. Особливої уваги заслуговує власна презентація учениці 8 класу Сарканич Вероніки  "Історія, що стала легендою: Карпатська Україна", в якій показано  героїчний та незламний дух  карпатських січовиків.

   Класними керівниками 1-11-х класів цього ж дня було проведено тематичні інформаційно-просвітницькі години,  присвячені подіям проголошення незалежності Карпатської України. Підсумком заходів було проведення з учнями 11-класу   круглого столу   "Карпатська Україна. Погляд через роки."

   Крім запланованих заходів не менш цікавою і доречною 14 березня була зустріч учнів школи з представниками Ужгородського театру «Шарж», а саме Робертом Голованенком та Сергієм Соболем, яку традиційно організував наш односельчан, районний депутат Валерій Малешко, за що йому щира подяка! Школярі мали змогу прослухати музично-поетичну композицію пам’яті Героям Небесної Сотні «Тримає небо наша Сотня» й  вдуматися в глибокий зміст слова «патріотизм» через авторські  вірші та пісні.

   Не дивлячи на те,що Карпатська Україна проіснувала недовго, вона продемонструвала прагнення українського народу до створення  власної  держави, його готовність до жертв заради досягнення світлої мети.

Тож  нехай не буде  сьогодні  жодного байдужого,  нікого не зацікавленого. Бо ми -  українці.

Категорія: Події | Переглядів: 457 | Додав: zpzp | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]