21:36
Гудуть жорстокі дзвони квітня
Чорнобиль… Нині це слово знає весь світ, бо це мука і трагедія, це подвиг і безсилля, це пам’ять, це наш нестерпний біль.
26 квітня 2013 р. виповнилося 27 років з дня найстрашнішої за наслідками катастрофи минулого тисячоліття. Чотири букви – ЧАЕС – стали символом трагедії, яка доторкнулася до мільйонів людей, накрила їх крилом безжалісної радіації, перетворюючи свої жертви в безпомічних людей.
В нашій школі традиційними стали уроки пам’яті та години-спогади, приурочені трагічним подіям на Чорнобильській АЕС. Вони дають можливість розширити знання дітей про катастрофу, наголосити про потенційну небезпеку радіації для усього живого, розповісти ще і ще раз про героїв-ліквідаторів аварії четвертого енергоблоку електростанції, показати, що чужої біди немає.
Крім інформаційно-просвітницької роботи, класоводи та класні керівники 1 – 11 класів вчили дітей застосовувати у повсякденному житті елементарні радіаційно-гігієнічні навички, зокрема правила поводження у забрудненому середовищі.
Вихователі групи продовженого дня Садварі О.М., Душенькевич Т.Й., Барчій Н.Є. з учнями 1 – 4 класів провели усний журнал «Зелена аптека», додатково ознайомивши дітей з рослинами, які допомагають виводити радіонукліди з організму людей.
Зав.бібліотекою Яким М.В. підготувала книжкову виставку «Полум’я полинне – на тлі чорнобильського болю».
В пам’ять про аварію на ЧАЕС вчителем географії та класним керівником 7 – Б класу Стець С.О. було проведено відкриту виховну годину-спогад «Чорнобиль немає минулого…» за участі учнів 7 – 9 класів та їх класних керівників. Епіграфом заходу були слова: «Чи знаєш ти, світе, як сиво ридає полин, як тяжко, як тужно моєму народу болить!». Виставка дитячих малюнків про Чорнобиль, вирізки з газет, свічки, учнівські презентації, фонограми, присвячені цій темі були представлені учасникам години спілкування.
Найбільш емоційнішим моментом заходу був перегляд відеофільму «Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять…», під час якого діти мали змогу не тільки побачити смертоносне полум’я зловісної пожежі та наслідки катастрофи, а й ознайомитись поіменно з героями-ліквідаторами трагедії. Хвилиною мовчання та поминальними свічками було вшановано пам’ять загиблих.
Минуло вже 27 років з дня страшної події на Чорнобильській АЕС та чорний квітневий день все одно хвилюватиме людей, - і тих, кого він зачепив, і тих, хто народився далеко від скривдженої землі.
Ми, педагоги, повинні виховувати у дітей людяність, доброту, згуртованість, милосердя, бо Чорнобиль – попередження, його уроків людство не забуде.
Бій без траншей і без окопів…
Він увійшов у пам’ять літ.
Спасли чорнобильці Європу,
А може, цілий світ.


 
Категорія: Події | Переглядів: 548 | Додав: Svitlana | Рейтинг: 5.0/3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]